Od ziarenka do bochenka – zajęcia w III „d”
W trzecim tygodniu września tematyka zajęć w klasie trzeciej skupiała się wokół zagadnień dotyczących chleba...
Dzieci z klasy III „d” poznały powiedzenia z nim związane oraz czytały legendę o chlebie, która niosła piękną naukę mówiącą, że nigdy nie można odmówić pomocy potrzebującym. Ponadto rozmawiały o poszanowaniu chleba oraz o tym, że jest on symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi. W kolejnych dniach uczniowie poznali rośliny, które uprawia się na polu – głównie zboża, ale również rośliny okopowe, włókniste oraz oleiste. Podczas zajęć dzieci rozpoznawały przyniesione zboża, np. pszenicę, żyto czy owies. Przeprowadzały także doświadczenie polegające na wykrywaniu tłuszczu w słoneczniku. Ostatni dzień był uwieńczeniem tych kilku dni, gdyż dzieci nie tylko w teorii zapoznały się z etapami powstawania chleba (sianie, kiełkowanie, koszenie, młócenie, mielenie, wyrabianie ciasta, pieczenie) ale samodzielnie zabrały się do pracy. Uczniowie własnoręcznie wyrabiali ciasto i formowali swoje bułeczki, które ozdabiali makiem, słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni. Efekt pracy dzieci przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wypieki były pyszne!
Agata Jeziorska
|
|
| |
|
Oceny artykułu |
|
|
Wynik głosowania: 0 Głosów: 0
|
|
|
|
|